HUMP reagirala priopćenjem na nasilje koje se provodi nad zdravstvenim djelatnicima

Bjelovar.info | 4. veljače 2019. | Originalni članak
Hrvatska udruga za medicinsko pravo iznimno je zabrinuta snažnom eskalacijom nasilja koje se u posljednje vrijeme otvoreno provodi nad zdravstvenim radnicima, a dokaz je fizičko nasilje na medicinsko osoblje u Klinici Jordanovac i OB Bjelovar. Stoga je Hrvatska udruga za medicinsko pravo poslala PRIOPĆENJE, koje donosimo u cijelosti.

HRVATSKA UDRUGA ZA MEDICINSKO PRAVO

Priopćenje

Hrvatska udruga za medicinsko pravo iznimno je zabrinuta snažnom eskalacijom nasilja koje se u posljednje vrijeme otvoreno provodi nad zdravstvenim radnicima. S jedne strane svjedoci smo grubih fizičkih napada u Klinici Jordanovac i OB Bjelovar,  a s druge strane različitih vidova pritisaka  na zdravstvene radnike potaknutih  od strane poslodavaca kao i drugih razina vlasti. Isti se očituju u sustavnom nevrednovanju njihovog rada, položaja, znanja, stručnosti, a što neminovno dovodi do toga da zdravstveni radnici nezadovoljni sredinom u kojoj rade i u punom smislu riječi, žive svoj profesionalni život, napuštaju svoja radna mjesta te odlaze u druge ustanove ili izvan RH. Kao udruga koja čvrsto promovira implementaciju vrijednosti i načela medicinskog prava te štiti i promiče interese zdravstvenih profesija, zdušno se protivimo ovakvim oblicima nasilja i pritisaka prema zdravstvenim radnicima   jer se takvim postupcima trećih osoba onemogućava provođenje  kontinuiteta, dostupnost kao i sveobuhvatnost zdravstvene zaštite.

U svemu ovom još više zabrinjava nespremnost, neznanje ili inertnost državnih tijela i zaduženih institucija koje trebaju spriječiti odnosno sankcionirati ovakva postupanja trećih. Nevjerojatno je primjerice da se u slučaju nasilja u OB Bjelovar protiv počinitelja poduzeo samo prekršajni progon, obzirom da je notorno kako je najnovijim izmjena Kaznenog zakona takvo djelo i postupanje obilježeno i definirano kao kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku, a koje se goni po službenoj dužnosti i za koje je zapriječena zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5  godina.

Jednako tako pitamo se kako institucije ne prepoznaju potrebu imati prave stručnjake na pravom mjestu i omogućiti bespogovorno istima vlastito i profesionalno ostvarenje. Rezultat toga može biti samo  zadovoljstvo zdravstvenog radnika, bolje funkcioniranje sustava i osiguranje prijeko  potrebne stručne i adekvatne zdravstvene zaštite pacijentu. Stoga nekonzistentno poticanje i iniciranja kadrovskih rošada i rašomona bez jasnog temelja ne smije biti standard postupanja nadležnih, jer se i u takvom ponašanju jasno ogledaju elementi  nasilja (pa i onog psihičkog) nad zdravstvenim radnikom koji uprkos svemu i u datim okolnostima i dalje mora pružati potrebnu skrb pacijentima.

Takvim reakcijama nadležnih tijela samo se daje legitimitet i prostora  spornim postupateljima da njihovo ponašanje neće biti sankcionirao, a svima nama ostalima nepovjerenje u institucije da će se takve radnje osuditi  kako materijalno faktički,  tako i moralno.

Predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo

Miran Cvitković, dr. med.
specijalist pedijatar
subspecijalist intenzivne medicine