Medicina i pravo - COVID-19

U Vodicama od 5-6. studenog 2021. održan je 2. hrvatski kongres medicine i prava s međunarodnim sudjelovanjem "Medicina i pravo - COVID-19"

U organizaciji Hrvatske udruge za medicinsko pravo i Radnog prava, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva, Ministarstva pravosuđa  i uprave, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, u Vodicama od 5-6. studenog 2021. održan je 2. hrvatski kongres medicine i prava s međunarodnim sudjelovanjem "Medicina i pravo - COVID-19". Na kongresu su sudjelovali mnogi stručnjaci iz područja medicinske i pravne znanosti i u snažnoj sinergiji medicine i prava predstavljene su mnoge važne teme i zaključci iz kojih se izdvajaju sljedeći:

Zdravstvene ustanove, poslodavci i svi zdravstveni radnici  moraju imati i ispuniti zakonsku odredbu o sklapanju osiguranja od odgovornosti, osiguranje pravne zaštite i drugih potrebnih osiguranja. Zbog toga kreiranje adekvatne zakonske regulacije  instituta osiguranja u zdravstvenom sustavu predstavlja conditio sine qua non  i jednu od temeljnih odrednica djelotvorne reforme zdravstva.

Bez obzira na činjenicu što znanost još ne raspolaže svim odgovorima vezanim uz  pandemiju COVID-19, cijepljenje ovog časa predstavlja još uvijek najsnažniji alat u borbi protiv bolesti.

Kaznena odgovornost liječnika i zdravstvenih radnika za nesavjesno liječenje u sadašnjem obliku ne ispunjava  pravnu i društvenu funkciju, predstavlja relikt zakonodavstva iz vremena SFRJ, ne prati pravnu stečevinu i legislativu europskih zemalja, te stoga za kazneno djelo s takvim karakteristikama i obliku nema više mjesta u hrvatskom zakonodavstvu.

Hrvatski zdravstveni sustav i dalje će činiti sve sto je u njegovoj moći da pruži adekvatnu  zdravstvenu skrb svakom bolesniku, s COVID-om ili bez COVID-a, no to na dulji rok neće moći osigurati bez sudjelovanja društva u cjelini.

Zdravstveni sustav, zdravstvena administracija i zdravstveni radnici trebaju trajno ulagati napore u adekvatnom informiranju pacijenata o svim vidovima prevencije, cijepljenja, liječenja i posljedica bolesti COVID-19, te je u tome smislu potrebno unaprijediti i zakonodavni okvir u ostvarivanju temeljnih prava pacijenata.

Svi zdravstveni radnici moraju dati nesporni obol u poštivanju svih odluka meritornih državnih i regulatornih tijela u sprječavanju pandemije COVID-19.

Zdravstveni sustav mora biti posebno reguliran i tu nije primjenjiv opći zakonodavni režim  u reguliranju statusnih upravljačkih i organizacijskih prava i obveza. Neophodno je potrebno adekvatno pozicioniranje svih zdravstvenih radnika u sustavu zdravstva sukladno svome obrazovanju i licenciranim profesijama, a što još uvijek nije slučaj.

Država mora kontinuirano snažiti sve razine zdravstvene zaštite, posebice njenu primarnu razinu, radi primjene svih temeljnih načela  zdravstvene zaštite i dobrobiti naših pacijenata.

 

Predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo:    

Miran Cvitković, dr. med.
specijalist pedijatar, subspecijalist intenzivne medicine